Tips på julgodis
Det börjar ju lida mot jul, och man ska komma igång med julbaket och kanske komma på vad man ska ge bort till "julvärden"
Jag tänkte dela med mig min och mammas finfina idé till ge-bort-julgodis-tips. Lägger upp fina bilder och recept på världens enklaste och godaste och mest uppskattade present, :P
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
För det första måste jag visa min fina låda från i fjor, både utsidan och innehållet. Den innehåller, Rocky road, hjärtchokladmumsbitar, knäck, brända mandlar och wienernougat. Tips är att slå in alla små grejor i selofan med en fin rosett om, det piffar upp.
ROCKY ROAD:
600 g mörk choklad av fin kvalitét
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows (finns på rusta:P)
3 dl salta jordnötter
1 dl salta pistagenötter
Smält chokladenpå låg värme
Blanda samtliga ingredienser
Lägg upp "smeten" på plåt (helst med bakplåtspapper under)
Låt stelna i kylskåp och skär sedan i mumsiga bitar...enjoy
FINFINA CHOKLADHJÄRTAN MED HASSELNÖTSCHRISP (skivern från egen hjärna)
Marabou ljus choklad
Hasselnötter
Socker
Grovhacka hasselnötterna i lagom stora mumsiga bitar. Nu ska de karamelliseras, genom att man smälter socker på gjutjärnspanna och slänger i nötterna, ja jag suger på det, men be din mor eller nått. Lägg upp det smälta sockret med hallsenötterna på bakplåtspapper och låt stelna. Så länge kan du smälta chokladen. Det bästa är om du har isbitsformar med hjärtform, sån i gummi från ex ikea. Häll i choklade in den formen och ta fram hasselnötterna igen. Hacka den stelnade sockergrejet i små bitar och lägg lite sånt smul på toppen av chokladen i formen. JAG LOVAR DOM ÄR HUR GODA SOM HELST: Åhh, måste göras. Sen man kan slå in "pralinerna" i små fina paket, så blir det lyxigt:D
KNÄCK I MICRO
BRÄNDA MANDLAR
1 dl vatten
2 dl socker
1 paket mandlar
Häll socker och vatten i en gjutjärnspanna och låt smälta. Häll i mandlarna och rör, rör, rör, rör och rör, du får inte sluta röra. När vattnet kokat in i mandlarna är sockret "vanligt igen", men fortsätt röra så börjar det snart smälta igen. Smält inte helt utan bara lite, så där är både "vanligt" och smält socker på mandlarna (de ska vara lite vita). Häll upp som på plåt och separera dom, låt svalna och ÄT! Akta plomberna
WIENERNOUGAT
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel som skall rostas
Smält nougaten och choklade i ett vattenbad, blanda i den rostade mandeln. Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i den smälta blandningen. Låt svalna några timmar i kylen, ta fram och dela upp i mindre bitar.
hoppas det smakar♥
Jag tänkte dela med mig min och mammas finfina idé till ge-bort-julgodis-tips. Lägger upp fina bilder och recept på världens enklaste och godaste och mest uppskattade present, :P
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
För det första måste jag visa min fina låda från i fjor, både utsidan och innehållet. Den innehåller, Rocky road, hjärtchokladmumsbitar, knäck, brända mandlar och wienernougat. Tips är att slå in alla små grejor i selofan med en fin rosett om, det piffar upp.
ROCKY ROAD:
600 g mörk choklad av fin kvalitét
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows (finns på rusta:P)
3 dl salta jordnötter
1 dl salta pistagenötter
Smält chokladenpå låg värme
Blanda samtliga ingredienser
Lägg upp "smeten" på plåt (helst med bakplåtspapper under)
Låt stelna i kylskåp och skär sedan i mumsiga bitar...enjoy
FINFINA CHOKLADHJÄRTAN MED HASSELNÖTSCHRISP (skivern från egen hjärna)
Marabou ljus choklad
Hasselnötter
Socker
Grovhacka hasselnötterna i lagom stora mumsiga bitar. Nu ska de karamelliseras, genom att man smälter socker på gjutjärnspanna och slänger i nötterna, ja jag suger på det, men be din mor eller nått. Lägg upp det smälta sockret med hallsenötterna på bakplåtspapper och låt stelna. Så länge kan du smälta chokladen. Det bästa är om du har isbitsformar med hjärtform, sån i gummi från ex ikea. Häll i choklade in den formen och ta fram hasselnötterna igen. Hacka den stelnade sockergrejet i små bitar och lägg lite sånt smul på toppen av chokladen i formen. JAG LOVAR DOM ÄR HUR GODA SOM HELST: Åhh, måste göras. Sen man kan slå in "pralinerna" i små fina paket, så blir det lyxigt:D
KNÄCK I MICRO
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel
Blanda allt utom mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro
Kör på högsta effekt i 5 min.
Ta ut och låt vila några min före omrörning.
Sätt in i micron och kör på låg effekt i ca 30 min. OBS tiden varierar beroende på ugnens effekt. Håll koll!
Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.
Blanda i mandeln.
Häll i knäckformar och låt stelna.
BRÄNDA MANDLAR
1 dl vatten
2 dl socker
1 paket mandlar
Häll socker och vatten i en gjutjärnspanna och låt smälta. Häll i mandlarna och rör, rör, rör, rör och rör, du får inte sluta röra. När vattnet kokat in i mandlarna är sockret "vanligt igen", men fortsätt röra så börjar det snart smälta igen. Smält inte helt utan bara lite, så där är både "vanligt" och smält socker på mandlarna (de ska vara lite vita). Häll upp som på plåt och separera dom, låt svalna och ÄT! Akta plomberna
WIENERNOUGAT
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel som skall rostas
Smält nougaten och choklade i ett vattenbad, blanda i den rostade mandeln. Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i den smälta blandningen. Låt svalna några timmar i kylen, ta fram och dela upp i mindre bitar.
hoppas det smakar♥
Kommentarer
Trackback